Rollade

Deze foto heet Rollade: het is de omschrijving voor een paar stukken vlees die door middel van een netje in een bepaalde vorm worden geperst om te kunnen worden bereid in oven of pan.

Tot zover is het duidelijk: de associatie die wij hebben met een rollade wordt verbeeld door een vrouw die zich in een netje heeft laten vangen en die ons brutaal laat kijken onder haar opgeschoven rok naar haar ingesnoerde en in een maillot verpakte benen.

Daarmee begint het ook een beetje te schuren: het is grappig, het is simpel, het is zelfs banaal-en toch maakt het een beetje onrustig. Komt dat door wat we zien, of door wat we denken te zien? Of beter nog: door wat we zien worden we aan het denken gezet. Over de simpele dingen, maar ook over wat daar achter kan zitten.

De glimlach bevriest even op ons gezicht en voelen ons ongemakkelijk. Gelukkig weten we dat we het kunnen weglachen. En toch, en toch, doet dit beeld ons meer dan we zouden willen toegeven...

Anthon Fasel

 

Deze foto is onderdeel van het project Das Banale Ding, dat in 2010 is gestart door Adrian Brun, Annegien van Doorn, Bas Hendrikx, Marloes van Doorn en Nikos Doulos

http://dasbanaleding.blogspot.com/.

fotograaf: 
Annegien van Doorn